Samenstelling & Presentatie

Kies voor een mooi plateau een brede selectie aan charcuterie en aanvullende condimenten. Zorg dat er naast het zoute ook zoete, zure, knapperige en fluwelige elementen zijn. Deze grote verscheidenheid aan smaken en texturen zorgt voor een feest voor de zintuigen.

Droge worst

Gefermenteerde worsten zijn er in vele smaken, van mild tot pittig en van beschimmeld tot gerookt. Selecteer een aantal worsten die qua smaak ver uit elkaar liggen. Ga bijvoorbeeld voor een zoetige worst met rode wijn, een frisse met venkel en een pittige gerookte variant. Snijd met een scherp mes (geen kartels!) plakjes die dunner zijn dan een euromunt. Zo gaat je worst niet alleen lekker lang mee, maar smaakt hij ook beter! Wij zeggen altijd: Minimaal snijden = maximaal genieten.

Hele delen

Hele delen hoeven niet gefermenteerd te worden, dus ze worden alleen gezouten en gedroogd. Dat zorgt voor een zachte, en milde smaak. Mooi gedrapeerde plakken rauwe ham, coppa of speck zien er niet alleen fantastisch uit op een charcuterie-plateau, maar geven ook een mooi contrast in smaak en textuur. Kies voor iets milds als een ham en iets kruidigs als een speck. Ook hier zorgen flinterdunne plakken voor de mooiste smaakbeleving.

Gegaarde vleeswaren

Gegaarde vleeswaren zijn minder zout dan gedroogde hammen en worsten. Door de garing hebben ze ook een andere bite en mondgevoel gekregen. Kortom: een goede aanvulling op het charcuterie-plateau. Deze categorie laat zich bijzonder goed combineren met condimenten als cornichons (denk aan de met boterhamworst omwikkelde augurk op je schoonmoeders verjaardag), maar mosterd of een chutney doet het ook uitstekend. Ook hier lopen de smaken en structuren weer uiteen en is het mooi om het contrast op te zoeken. Zet bijvoorbeeld een robuuste, grove paté tegenover een elegante, subtiele mortadella.

Smeersels

Elk plateau zou ook een smeuïge component moeten bevatten. De combinatie van een mooi knapperig brood en een zalig zachte levermousse is onweerstaanbaar en geeft een smaakbeleving die in de andere productgroepen niet te vinden is. Er zijn verschillende soorten robuuste rillettes, zachte levermousses of pittige sobrasada. Genoeg om uit te kiezen!

Aanvullende Condimenten

Een grote plank vol met charcuterie is natuurlijk een feest, maar kan wat overweldigend zijn voor de smaakpapillen. Daarom zijn condimenten een essentieel onderdeel van elk plateau. Ze zorgen voor crunch, zoetigheid en frisheid en zorgen daarmee voor balans. Een friszure cornichon contrasteert met de vettige vleeswaren en ‘reset’ je tong als het ware, zodat je weer optimaal kan genieten van de volgende hap. Zoete elementen laten zich goed combineren met levermousse of paté. Knapperige noten en mooie olijven maken het helemaal af.